Docent MBO Wellant over Startpagina Groene ruimte

dinsdag 07 mei. 2019
Docent MBO Wellant over Startpagina Groene ruimte

In de rubriek “Docenten over” vertellen docenten over hun ervaringen met onze leermiddelen. Dit keer het woord aan Eri van der Burght, vakdocent Groen bij Wellantcollege Houten.

‘Groen zit in mijn hart en nieren. Naast vakdocent groen bij het Wellantcollege in Houten, heb ik inmiddels twintig jaar een eigen bureau voor particulieren en bedrijven op het gebied van tuinontwerp. Bij het Wellantcollege geef ik les aan studenten op zowel de reguliere - als de brancheopleidingen. Hierbij maken ik en mijn studenten gebruik van leermiddelen van het Ontwikkelcentrum. Zo werken studenten van de reguliere opleidingen met de Startpagina Groene ruimte en kopen studenten van de brancheopleidingen vaak één of meerdere lesboeken van het Ontwikkelcentrum’, vertelt Eri van der Burght.

Op de Startpagina Groene ruimte hebben docenten en studenten toegang tot alle digitale leermiddelen voor dit vakgebied. Van der Burght: “Ik ben blij met de komst van de Startpagina Groene ruimte. De leermiddelen zijn overzichtelijk per thema gestructureerd. Dit maakt het zoeken naar geschikt materiaal een stuk eenvoudiger. Studenten vinden het niet altijd even gemakkelijk, dus het is erg prettig dat het lesmateriaal hier goed georganiseerd is. De afgelopen tijd zijn veel leermiddelen voor Groene ruimte vernieuwd. Hierdoor sluit het materiaal goed aan op zowel de HKS en de beroepspraktijk. Kortom, er is genoeg materiaal voor mij als docent Groene ruimte te vinden. Dit alles merk ik ook steeds meer bij mijn collega’s.”

Elk jaar worden de Startpagina’s verrijkt met o.a. nieuwe en vernieuwde leermiddelen. Van der Burght: “Komend schooljaar is op de Startpagina Groene ruimte de nieuwe plantenkennis webapplicatie Linnaeus te vinden. Ook nieuw is de webapplicatie Bijenplanten. Dit zijn materialen die ik zeker ga gebruiken. Mijn wensen voor de toekomst… bij iedere module extra ondersteunend docentenmateriaal in de vorm van een Powerpoint. Dit geeft namelijk een bepaalde structuur aan lessen. Daarnaast zien sommige video’s er wat gedateerd uit, ook al zijn ze nog goed bruikbaar. Het zou mooi zijn als het Ontwikkelcentrum bij de ontwikkeling van nieuw materiaal hier aandacht aan besteed.”

De leermiddelen op de Startpagina’s zijn flexibel en gemakkelijk in de lessen in te passen. “Wij werken op verschillende manieren met de Startpagina. Zo werk ik met de studenten klassikaal lesstof door. Hierbij maak ik gebruik van Powerpoints. Doordat studenten een licentie op de studentenversie van de Startpagina hebben, kunnen ze de theorie digitaal volgen. Ook gebruiken we de Startpagina als naslagwerk. Bijvoorbeeld, bij het maken van een opdracht zoeken de studenten zelfstandig relevante zaken op.”  

Als tip geeft Eri van der Burght aan collega-docenten: “Maak je nog geen gebruik van de Startpagina Groene ruimte, vraag dan een gratis proeflicentie aan en neem een kijkje. De Startpagina bevat veel kwalitatief lesmateriaal. Voor studenten is er veel informatie te halen en het sluit aan op hun belevingswereld. Doordat het materiaal flexibel te gebruiken is, past het bij jouw schoolsituatie en voorkeuren. Zoals ik eerder vertelde, gebruiken wij de leermiddelen op de Startpagina op diverse manieren. Op dit moment zijn wij bezig met onderdelen in de ELO aan het plaatsen.”

Wilt u ook uw ervaringen met onze leermiddelen delen? Laat ons dit dan weten!