Optimaal voorbereid op het CSPE met de nieuwe Profiel Groen

dinsdag 10 mrt. 2020
Optimaal voorbereid op het CSPE met de nieuwe Profiel Groen

De methode Profiel Groen is voor schooljaar 2020-2021 vernieuwd. De komende weken lichten we verschillende aspecten van de vernieuwde methode uit. Vandaag leest u meer over hoe de vernieuwde methode uw leerlingen optimaal voorbereidt op het examen, de opzet en de pakketsamenstelling. 


Met de nieuwe methode voor de bovenbouw van het vmbo bereidt u uw leerlingen beter dan ooit tevoren voor op het theorie- én het praktijkdeel van het CSPE van Profiel Groen. Alle eindtermen uit de syllabus worden uitgebreid geoefend, van kennisverwerving tot het aanleren van beroepshandelingen. Nieuw is dat uw leerlingen met de vernieuwde editie van de methode Profiel Groen actief aan de slag gaan. Met behulp van het werkboek of de digitale verwerkingsvragen werken uw leerlingen vraaggestuurd de compacte, essentiële theorie door. Alle bronnen, begrippen en onderwerpen uit de theorie worden bevraagd. Daar waar de exameneisen per leerweg verschillen wordt dit aangegeven.

Doordat de essentiële theorie op een overzichtelijke en compacte wijze wordt aangeboden, is er in de nieuwe editie veel ruimte om uw leerlingen op het praktijkdeel van het CSPE voor te bereiden. Dit kunt u doen met het brede aanbod aan praktijkopdrachten die nauw verweven zijn met de theorie en die qua opzet, complexiteit en wijze van beoordelen aansluiten op het CSPE.

Opzet methode

Iedere profielmodule bestaat uit drie hoofdstukken. Elk hoofdstuk uit het werk- en informatieboek bestaat uit zes basislessen die samen de syllabus afdekken. Daarnaast is er bij ieder hoofdstuk een extra verrijkingsles (7e les) beschikbaar. In deze les wordt ingegaan op een bepaald onderwerp in de syllabus of een actuele ontwikkeling in het vakgebied. Het werkboek omvat een 8e les, de zogenaamde reflectieles. Door de vaste opbouw en structuur van iedere profielmodule weet u als docent precies waar u aan toe bent. 

Om te controleren of uw leerlingen de lesstof beheersen, maken zij de diagnostische toetsen die bij elk hoofdstuk te vinden zijn. Deze toetsen zijn geschreven op het niveau van de zogenaamde minitoetsen uit het CSPE. Hierdoor raken uw leerlingen vertrouwd met de vraagstelling en het niveau en gaan ze met veel zelfvertrouwen naar het CSPE. Naast diagnostische toetsen bevat de methode flitskaarten (om belangrijke begrippen te leren) en een Examentrainer per profielmodule. Al deze componenten garanderen u dat uw leerlingen goed voorbereid zijn op theoretische deel van het CSPE. 

Voor u als docent is er een docentenversie van iedere profielmodule beschikbaar. De docentenversie bestaat uit toegang tot de online docentenomgeving en het papieren werkboek. In de online docentenomgeving is naast al het digitale leerlingenmateriaal extra ondersteunend materiaal voor de docent zoals hoofdstuktoetsen, eindopdrachten en handleidingen te vinden.

Pakketsamenstelling

De methode Profiel Groen is zowel blended (papier en digitaal) als volledig digitaal beschikbaar. U bepaalt hoe u uw lessen vormgeeft en wat het beste bij u en uw leerlingen past. Uiteraard is er voldoende ruimte voor inbreng van eigen opdrachten en materialen.

Meer informatie

Wilt u meer weten? U leest alles over de vernieuwde editie Profiel Groen in onze vmbo-catalogus en op onze websiteBent u benieuwd hoe het lesmateriaal eruit ziet? Vraag dan een gratis proeflicentie op de digitale versie (online omgeving) van de profielmodule(n) van uw keuze aan!