LEERMIDDELEN VOOR DIERVERZORGING

NIEUW: Animalis - Complete methode voor mbo opleidingen in de sector dierverzorging
Een toekomstige baan als dierverzorger of dierenartsassistent-paraveterinair vraagt om een stevig fundament. De methode Animalis biedt een grondige, praktische voorbereiding op het examen én het werken in de beroepspraktijk. De combinatie van aansprekende voorbeelden én gevarieerde werkvormen brengt het toekomstige beroep tot leven. Het is dus erg plezierig om samen met Animalis aan de slag te gaan.

Deze lesmethode is ontwikkeld door een groep deskundigen uit onderwijs en beroepspraktijk in samenwerking met Bespeak en het Ontwikkelcentrum. Een uniek project met een unieke methode als resultaat. Wij vertellen u hier graag meer over de methode Animalis. Wat is de visie achter het lesmateriaal en voor welke opleidingen is het bedoeld? Welke voordelen geeft het werken met deze methode en uit welke onderdelen bestaat elke editie? Is het nieuwe kwalificatiedossier in de lesmethode verwerkt en hoe kan ik studenten online volgen? Dit en meer kunt u lezen en zien in deze methodewijzer Animalis. U kunt de methodewijzer Animalis hier direct downloaden.

Vanaf schooljaar 2022-2023 kunnen u en uw studenten zich met Animalis voorbereiden op het examen én de beroepspraktijk. Vandaag maakt u alvast kennis met de methode van de toekomst.

 Animalis Dierverzorging Compleeet pakket
Op maat lesmateriaal in 4 edities

Per opleiding hebben we een editie samengesteld:

 • Medewerker dierverzorging (niveau 2)
 • Zelfstandig medewerker dierverzorging (niveau 3)
 • Bedrijfsleider dierverzorging (niveau 4)
 • Dierenartsassistent paraveterinair (niveau 4)

 

Nieuwe kwalificatiedossier Dierverzorging als basis
De methode Animalis voor de sector Dierverzorging bereidt uw studenten 100% voor op het examen. Zowel op het theoretische als op het praktische deel. Het nieuwe kwalificatiedossier mbo-Dierverzorging vormt het uitgangspunt van de vier edities. Dit kwalificatiedossier gaat in met ingang van schooljaar 2022-2023. Animalis is dus helemaal van deze tijd. De methode sluit aan bij de laatste kennis en inzichten over de sector Dierverzorging.

 

Focus op beroepspraktijk
Via realistische praktijksituaties bereidt Animalis voor op de beroepspraktijk. Uw studenten oefenen bijvoorbeeld met meer dan 100 verschillende opdrachten- en instructiekaarten. Zo leren ze beroepshandelingen op de juiste manier uit te voeren. Daarnaast bevat het lesmateriaal veel uitleg en instructievideo’s. Deze video’s geven tekst en uitleg over belangrijke onderwerpen én demonstreren stap voor stap praktische handelingen. Dankzij de combinatie van theorie én praktijk is Animalis een zeer functionele lesmethode.

 

Flexibel en modulair van opzet
Animalis biedt u als docent volledige ondersteuning. En er is volop ruimte voor uw eigen inbreng. De vaste structuur en overzichtelijke opbouw geven de studenten houvast en richting. Dat is prettig, voor u én uw studenten. Het lesmateriaal is opgebouwd uit thema’s. Elk thema bestaat uit een aantal modulen en lessen. Deze opbouw stimuleert verwerken van theorie, opbouwen van kennis, bekwamen in vaardigheden en het aanleren van de juiste beroepshouding. Bij iedere les staat de benodigde tijdsduur aangegeven. Dat is handig voor uw planning.


Samenhang onderdelen Animalis
Er zijn 4 edities voor de 4 opleidingen. Per editie bieden we de volgende onderdelen:

Animalis Samenhang onderdelen met titel Small


↪ Innovatieve e-learning als hart van de methode.

Een groot aanbod van modules in de online omgeving. Afhankelijk van de editie variërend van 31 tot 64 modules. Een overzichtelijke voortgangsrapportage en de mogelijkheid tot online communicatie met studenten.

↪ Naslagwerken (afhankelijk van opleiding verplicht of optioneel)
In zes tot de verbeelding sprekende naslagwerken legt Animalis diverse theoretische onderwerpen uit. In begrijpelijke taal én altijd met de beroepspraktijk als context. De digitale modules verwijzen regelmatig via ‘boekchecks’ naar de theorie in de naslagwerken. Voor studenten van alle profielen zijn deze naslagwerken onmisbaar om zich te verbreden of te verdiepen.

Animalis bevat de volgende naslagwerken:
• Anatomie, Fysiologie en Pathologie (voorproefje van Hoofdstuk 1 en 2 - klik hier om het proefkatern te bekijken)
• Werken in de Dierverzorging
• Zorgen voor dieren
• Gezelschapsdieren I – Zoogdieren
• Gezelschapsdieren II – Vogels, vissen en herpeten
• Ondernemen in de dierverzorging

Animalis Dierverzorging - naslagwerk

 

↪ Werkboeken (optioneel voor alle opleidingen)
Veel mbo-studenten leren graag door antwoord te geven op vragen over de leerstof. Ook deze groep studenten komt met de methode Animalis aan zijn trekken. Alle hoofdstukken in de naslagwerken ‘Werken in de dierverzorging’, ‘Zorgen voor dieren’ en ‘Anatomie, fysiologie en pathologie’ zijn gekoppeld aan vragen in het bijbehorende werkboek. Bij de beantwoording van vragen ligt de focus op begrip, inzicht en toepassing.

Animalis bevat de volgende werkboeken:
• Werken met Dieren (werkboek bij Werken in de Dierverzorging + Zorgen voor dieren)
• Anatomie, Fysiologie en Pathologie
•  Ondernemen in de dierverzorging

De werkboeken zijn optioneel. Geen gebruik van de werkboeken betekent niet dat het kwalificatiedossier niet afgedekt is. Echter uit overleg met vakdocenten blijkt dat veel mbo-studenten graag leren door vragen te beantwoorden in een werkboek (i.p.v. alleen in een online omgeving).


↪ Opdrachten en instructiekaarten
De methode Animalis bevat een set met opdrachten- en instructiekaarten. Via de opdrachtenkaarten maken uw studenten kennis met hun toekomstige beroep. Ze observeren bijvoorbeeld praktijksituaties, ze nemen interviews af en voeren diverse instructies uit. Met behulp van de instructiekaarten leren uw studenten beroepshandelingen op de juiste manier uitvoeren. Bij elke handeling krijgen ze stap voor stap tekst en uitleg in woord en beeld.

De opdrachtenkaarten zijn digitaal beschikbaar in de online leeromgeving en geschikt voor elk device: smartphone, tablet, laptop of pc.

** Online beschikbaar en printbaar **

 

Online leren met voortgangsrapportage en communicatietool
Vandaag de dag werken en leren studenten graag in hun eigen tijd en tempo. Om deze werkwijze te faciliteren, hoort bij Animalis een aansprekende, digitale leeromgeving. Die loopt als een rode draad door de methode.
Aan de hand van praktische vragen doorlopen uw studenten het belangrijkste lesmateriaal en gaan ze actief aan het werk.

De digitale leeromgeving bevat handige tools. Zo ontvangen uw studenten direct feedback én krijgen ze een duidelijk inzicht in hun voortgang.

Als docent ziet u in één oogopslag deze voortgang: zowel van klas(sen) als van individuele studenten. Ook biedt Animalis de mogelijkheid om uw studenten 1-op-1 of klassikaal feedback te geven.

 

 

 

UW VOORDELEN OP EEN RIJ VAN ANIMALIS

 • Ontzorgt u als docent volledig. Uw studenten zijn naadloos voorbereid op het theorie- en het praktijkdeel van het examen, én op het werken in de beroepspraktijk.
 • Biedt u zekerheid. De methode Animalis is kwalificatiedossierdekkend (KD).
 • Levert u tijdwinst op. U heeft een complete methode waarmee u uw studenten van A tot Z kunt opleiden tot een vakbekwame beroepsbeoefenaar. Dit betekent dat u minder tijd nodig heeft om uw lessen voor te bereiden en samen te stellen;
 • Is flexibel en modulair. De methode biedt volop de mogelijkheid voor eigen inbreng;
 • Maakt leren leuk! De methode sluit aan bij de belevingswereld van uw studenten en biedt veel variatie;
 • Het toekomstige beroep is het uitgangspunt en komt in alle aspecten tot leven;
 • Maakt online leren echt mogelijk. Er wordt gebruik gemaakt van een modern, innovatief e-learningplatform (echte e-learning) in combinatie met werkboeken en naslagwerken.
 • De online omgeving maakt het afstandsonderwijs makkelijker en effectiever.
 • De naslagwerken blijven van de student na zijn opleiding. 

Voorbeeldmateriaal opvragen?
Bent u enthousiast over de methode Animalis, overweegt u een overstap of wilt u meer informatie, gratis voorbeeldmateriaal en inkijkexemplaren? Neem contact op met onze accountmanger: Joris Derksen via de mail j.derksen@ontwikkelcentrum.nl of bel: 0318-642992 

 

Proefkatern bekijken?
Klik op de afbeelding om een voorproefje* te krijgen van hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2 van Animalis Naslagwerk Anatomie, Fysiologie & Pathologie

*Nog niet definitieve versie

Animalis - Anatomie, Fysiologie & Pathologie H1 en H2 bladerbaar - Methode Dierverzorging mbo - Ontwikkelcentrum De Groene Wereld

 

Invoeren & werken met de methode Animalis
Wij staan voor u klaar bij de invoering en het werken met de methode Animalis. Overstappen naar een nieuwe lesmethode is soms een uitdaging en vraagt veel tijd van u en uw team. We helpen u en uw collega’s graag om deze overstap soepel te laten verlopen. U kunt kosteloos gebruikmaken van onze uitgebreide Implementatieservice: om de juiste pakketkeuze te maken én om goed van start te gaan met deze methode.

Wij helpen u bijvoorbeeld met:

 • Het maken van keuzes voor het juiste pakket, passend bij uw onderwijsprogramma.
 • Inrichting van de methode (per klas en school).
 • Invoering van de methode.
 • Wegwijs maken van u en uw docenten.
 • Optimaal werken met de methode.


Persoonlijke ondersteuning
Wij hebben jarenlange ervaring in leermiddelenontwikkeling en onderwijs. Graag beantwoorden wij uw vragen. Ook denken we met u mee om de overstap naar de methode Animalis zo eenvoudig mogelijk te maken. U kunt ons rechtstreeks bellen op telefoonnummer (0318) 642 992 of e-mailen via J.Derksen@ontwikkelcentrum.nl
Geeft u de voorkeur aan een persoonlijke afspraak op uw locatie? Geen probleem! Wij horen dit graag!

Bestellen/Prijzen
U kunt de methode Animalis via onze webshop bestellen. Of neem hiervoor contact op met uw schoolleverancier.  

De methode Animalis is een product van De Groene Wereld
Met De Groene Wereld slaat het Ontwikkelcentrum als organisatie een nieuwe weg in. Als gespecialiseerd ontwikkelaar van leermiddelen voor de groene sector verbinden we kennis en ervaring voor duurzaam leren.

We ontwikkelen moderne, uitdagende leermiddelen voor het vmbo, mbo én het bedrijfsleven. In deze leermiddelen staat niet alleen het mooie groene beroep centraal. Ook bieden ze leerlingen, studenten en cursisten de juiste mix van kennis en vaardigheden in hun opleiding tot bekwame beroepsbeoefenaars. En onze leermiddelen enthousiasmeren de volgende generatie tot verduurzaming van de groene sector en de wereld.

De Groene Wereld